Dziś jest: Sobota 21 września 2019, imieniny: Hipolita i Mateusza

Zaproszenie na warsztaty "Produkt tradycyjny i regionalny"

2010-11-16 10:37:38

Zaprasza się przedsiębiorców z branży spożywczej,
przeprzedstawicieli instytucji okołobiznesowych i "świata nauki" oraz wszystkich zainteresowanych rozwojem sektora
w województwie zachodniopomorskim

na WARSZTATY pn:

Produkt tradycyjny i regionalny

Termin: 26 listopada 2010 r.

Miejsce: Hotel Novotel, SZCZECIN

Udział w warsztatach jest bezpłatny

 

Podczas spotkania poruszone zostaną zagadnienia korzyści wynikających z rejestracji produktów, praktyczne aspekty wytwarzania i sprzedaży produktów tradycyjnych i regionalnych, a ponadto metody promocji i przykłady tworzenia sieci współpracy.

Prowadzący:  Robert Gonia oraz Marek Szczygielski z Akademii Produktu Regionalnego przy Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy

Program warsztatów:

Godz. 09.00        rejestracja uczestników

Godz. 09.30         przywitanie uczestników szkolenia,  

wprowadzenie do tematu produktów regionalnych i tradycyjnych

  • Regulacje prawne dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych
  • System ochrony Produktów Regionalnych
  • Procedura wypełniania wniosku o umieszczenie produktu na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych oraz do oznaczeń UE 
  • Wzory wniosków i analiza procedury wypełniania ich zawartości
  • Korzyści wynikające z rejestracji produktów na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych lub produktów regionalnych

 Godz. 11.15         przerwa kawowa

 Godz. 11.30         praktyczne aspekty dotyczące wytwarzania i sprzedaży produktów tradycyjnych i regionalnych

  • Omówienie produktów województwa zachodniopomorskiego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych
  • Możliwości i warunki sprzedaży produktów tradycyjnych i regionalnych w tym:

- dostawy bezpośrednie środków spożywczych
- sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego
- działalność uznawana za marginalną, lokalną i ograniczoną

  • Możliwości odstępstw dla produktów tradycyjnych i regionalnych
  • Wymagania dotyczące artykułów rolno-spożywczych w tym:
     

- znakowanie artykułów, warunki transportu, przechowywania,
- możliwość sprzedaży ze środków transportu itp.

 Godz. 13.00         przerwa kawowa

 Godz. 13.30         metody promocji i przykłady tworzenia sieci współpracy

  • Formy i metody promocji produktów tradycyjnych i regionalnych (przykłady o zasięgu regionalnym)
  • Przykłady tworzenia sieci współpracy i możliwości rozwoju regionów w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne

Godz. 14.45         dyskusja, podsumowanie, wolne wnioski uczestników warsztatów nt. produktów regionalnych i tradycyjnych.

Godz. 15.10         oficjalne zakończenie warsztatów

Zapisy i zgłoszenia na stronie: www.innowacje.zut.edu.pl w zakładce szkolenia.



Orange Światłowód

System Rada

nasz kanał TV

Dzienniki ustaw

Monitor Polski


Obsługa techniczna
ALFA TV

BIP
eBOI
LCC
Rodzina 500 plus
e-mapa.net
geoportal
obywatel.gov.pl
informator
Fundusze Pomerania
Infolinia
Zielona Linia
praca.gov.pl
calapolskaczytadzieciom
Fundusze
BIP
POGADAJ
POGADAJ
Pomorski
eWrota Powiat Stargardzki
e - Wrota
Powiat Stargardzki
  Wrzesień 2019  
Pn Wt Śr Cz Pt So Ni
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Kana RSS Pomoc RSS
Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia