Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego
Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego uprzejmie informuje, iż rozpoczął się nabór do czwartej edycji wydarzenia pn.:
„Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego”
Konkurs odbędzie się 24 maja 2025 roku na terenie Ogrodów Przelewice – Zachodniopomorskiego Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia zarejestrowane na terenie województwa zachodniopomorskiego.
Ekipy mogą zgłaszać się w dwóch kategoriach:
- Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jedno z trzech);
- Kategoria II: deser lub wypiek (jedno z dwóch).
Głównym celem Konkursu jest popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz prezentacja i promocja tradycji kulinarnych lokalnych społeczności. Zatem jeśli potrawy konkursowe będą miały udokumentowany związek z Pomorzem Zachodnim, a do ich przygotowania zostaną użyte produkty z województwa zachodniopomorskiego wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi- mogą zdobyć dodatkowe punkty.
Nagrodami w konkursie są nagrody pieniężna za zajęcie odpowiednio:
- Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne:
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł - Kategoria II: deser lub wypiek.
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 8 maja 2025 roku.
Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, pocztą e-mail, złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, lub wysłanie na adres do doręczeń elektronicznych prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia – decyduje data wpływu do Urzędu.
Proszę zwrócić uwagę na informacje dot. składników, opisu przygotowania oraz tradycji i pochodzenia dania.
Regulamin konkursu wraz ze zgłoszeniem oraz niezbędnymi załącznikami znajduje się pod adresem: https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/kolejna-edycja-konkursu-tradycji-kulinarnych-pomorza-zachodniego oraz w załącznikach zamieszczonych poniżej.
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ:
Aleksandra Jaszczuk tel. 91 454 26 87, email: ajaszczuk@wzp.pl
Paulina Makatun-Hałas tel. 91 454 26 85, email: pmakatun@wzp.pl
Dominik Wiktorowicz tel. 91 454 27 02, email: dwiktorowicz@wzp.pl
Zapraszamy do uczestnictwa!
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!