Startuje konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów"
Sztuka kulinarna Pomorza Zachodniego wyróżnia się bogactwem ciekawych receptur i aromatów przywiezionych z różnych stron świata. Jakie w tym roku produkty zaproponują mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego do jednego z ważniejszych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”?
Do 8 sierpnia 2024 r. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem wytwarzanego lokalnie specjału.
Wiedza o regionach na talerzu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją, którego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urzędy Marszałkowskie, Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.
– Konkurs jest ogromną skarbnicą wiedzy o regionach opowiedzianą przepisami i smakami przywiezionymi z różnych stron świata. Dzięki państwa zgłoszeniom co roku odkrywamy bogactwo kulinarne Pomorza Zachodniego. Serdecznie zapraszam do uczestnictwa i promowania tego, co lokalne, wytwarzane tradycyjnymi i rzemieślniczymi metodami, często w małej skali, ale z ogromnym zaangażowaniem i pasją – mówi Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Jak pokazuje praktyka, często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Kiedy poznamy zwycięzców?
Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 31 sierpnia 2024 r. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii oraz wyróżnienia (po 2 produkty w każdej kategorii).
„Perła” w kulinarnym zasięgu
Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu.
Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 28 września 2024 r. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
Nabór zgłoszeń do 8 sierpnia 2024 r.
Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać na adres:
Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice, z dopiskiem: konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
lub
pocztą elektroniczną na adres e-mail: row@zodr.pl
Dokumentacja konkursowa oraz dane kontaktowe dostępne są po wejściu na poniższe strony internetowe:
https://zodr.pl/zinet/konkurs-pn-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-2024/
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!